Експерт # 1:

1) Първото нещо, което трябва да осъзнаете при изучаване на нов език, е, че постоянството в обучението с течение на времето е ключът към постигането на резултати. Ще преминете през периоди, в които ще губите мотивация, но това е напълно нормално.

Важното е да сте последователни в ученето си и да се опитвате да отделяте време всеки ден. Придържайте се към това правило и времето ще свърши голяма част от работата вместо вас!

2) Второ, не чакайте  твърде дълго (например да нартупате достатъчно лексика). Опитвайте се да говорите с носители на езика по всяко време. Няма значение, че правите грешки.

Важно е обаче да осъзнаете, че добрите комуникативни умения се изграждат  докогато говорите. Това е възможно само ако използвате езика редовно (3-4 пъти седмично), независимо  дали е в контролирана езикова среда(участие в езиков курс/ индивидуално обучение) или в непринудена езикова ситуация.

Редовното използване на езика ше изгради у вас увереност и самочувствие.

Експерт # 2: 

1) Не се притеснявайте, че не разбирате всичко – опитайте се да разберете смисъла от контекста,  или търсете превода на думи, които често се появяват, но чието значение не разбирате.

2) Опитайте се да използвате чуждия език, без да се притеснявате,че изглеждате глупаво, че правите грешки – играйте с чуждия език, учете се от грешките си и се забавлявайте.

Експерт # 3: 

1) Научете фрази, които често използвате в ежедневието.

Ако разгледате различни учебни материали за изучаване на езици, ще намерите много подобни фрази, като „Как си?“, „Къде е гарата?“, „Искам чаша кафе, моля“.

Предлагам ви да научите  фрази, които се използват често. По този начин ще може да поддържате разговор на по-ранен етап от вашето учебно пътешествие.

Предлагам ви първо да започнете с въпросителните думи (какво, защо, къде, кой, кога, как), основните времена (минало, настояще, бъдеще), граматически структури, числа, ден и час, често използвани глаголи и местоимения (аз, ти, вие, ние, мой, твой,ваш, него, тях и др.).

2) Използвайте чуждия език възможно най-често.

Най-подходящо е, за известно време да заминете в държава, където говорят избрания от вас чужд език. Идеята е, че ще чувате целевия език всеки ден и вероятно ще бъдете принудени да го използвате.

Този подход обаче е обвързан с време и пари. Ако не разполагате е едното или другото ви предлагам следното:

а. Четете кратки текстове/статии, помагайки си с речник (този метод обогатява вашия речник и научавате, как дадена дума се използва в изречението)

б. Слушайте радио / гледайте телевизия. Вслушвайте се , как говорят хората, носители на езика.

° С. Използвайте езика при всяка  възможност.

Експерт # 4:

1) Отговорете първо на въпроса „Защо“.  Защо искате да научите езика? С каква цел ще използвате езика – професионално или за лични нужди? Какво влияние ще окаже върху живота ви?

2) Прекарвайте по-голямата част от времето си сред носители на езика.

Експерт # 5: 

1) Абстрахирайте се от страховете и съмненията си!

Когато говорите, умът ви постоянно ще се съмнява дали това, което казвате, е правилно и разбираемо. В тези  случаи просто се освободете и игнорирайте това вътрешно съмнение.

Използвайте езика спонтанно без да формирате мисълта си първо на родния език. Използвайте това, което знаете. Не чакайте съвършенството! Може би, това никога няма да се случи.

Забележка:. Не се притеснявайте ако сгрешите, просто продължете напред.

2) Участвайте активно в процеса и се забавлявайте!

Ще научите много, ако се освободите от притесненията си.

Бъдете спонтанни когато говорите и практикувате езика.

Но, най-важното е  „Забавлявайте се!“

 Експерт # 6: 

1) Когато изучавате нов език  се запознайте с традициите и културата на носителите на езика .

2) След това създайте колкото се може повече възможности да говорите езика и да общувате с носители на езика.

Експерт # 7: 

1) Първото нещо, което може да направите е да се потопите в езика – слушайте музика, гледайте филми/предавания, четете списания, книги.

При използване на езикова система, първо, чуйте упражненията за слушане. По този начин думите не изглеждат непознати, когато ги видите написани и вече сте свикнали със звученето им.

2) Разигравайте въображаеми разговори, като се стремите да използвате речника, който изучавате.

 

Експерт # 8: 

1) Практикувайте новите звукове, вслушвайте се вразличните звукови комбинации – лошото произношение може да ви накара да се чувствате несигурни и да ви попречи да говорите, дори ако вашата граматика е перфектна.

2) Практика / обучение за по-дълги периоди от време. 5 минути на ден са като 1 лицева опора на ден. Говорете един час без да ползвате родния си език и накарайте мозъка ви да се отпусне.

Експерт # 9:

1) Приемете, че в началото всичко ще бъде една голяма бъркотия, която няма смисъл. В крайна сметка ще започнете да редите пъзела и всичко ще си дойде на мястото.

Това отнема време, така че не се обезсърчавайте, ако не разбирате или или ви е трудно  да формирате изречения. Ще стигнете и до там.

2) Учете по малко всеки ден. Последователността в изучаването на езика е много важна.

Ежедневното изучаване по петнадесет минути е много по-ефективно от ученето по два или повече часа един път в седмицата.

Експерт # 10: 

1) Подберете нещо, което обичате.

Когато имате нещо, което ви увлича, свържете го с чуждия език. Може да е музика, телевизионно предаване, храна, рецепти, нещо за самия език … има много възможности. Това ще ви поддържа мотивирани.

2) Поставете си стратегически цели.

Чудесно е да се каже „Искам да говоря испански.“, но това всъщност не е цел – това е амбиция. Целите са по-малките стъпки по пътя, които ви помагат да реализирате тази амбиция. Обичам да използвам това, което наричам „Лукови цели“! Поставете крайната си цел в кръг и добавете по-големи кръгове около нея, като на  всеки слой си давате отговор на въпроса: Как ще вървя към целта си днес?

Експерт # 11: 

1) Търсете разнообразието и забавлението, защото ако не се забавлявате, нищо не бихте постигнали.

Ако ви е досадно от спрягане на глаголи, учете лексика. Ако ви е писнало от лексика, разговаряйте с носител на езика онлайн. Ако сте отекчен, може да преминете към аудио уроци. Ако ви омръзне аудиото, тогава гледайте телевизия на целевия език. Разнообразието е добро- помага и ще ви забавлява.

2) И винаги се усмихвайте, даже, когато правите грешки.

Експерт # 12: 

1) Научете какво е най-полезно за ВАС. Има много лексика и граматика за осмисляне на всеки нов език, така че не губете времето и енергията си за учене на неща, които знаете, че няма да използвате.

За какво говорите всеки ден? Научете тези неща на чуждия език. Научете думи и фрази, свързани с вашите интереси и вашите нужди. Това, че МОЖЕТЕ да научите думи за двадесет различни животни в зоопарка, не означава, че ще са ви от полза.

2) Слушайте МНОГО от езика. Най-разочароващата част от изучаването на нов език е разбирането на речта. Слушането на езика трябва да бъде поне половината от ежедневието ви, ако не и повече.

Колкото повече слушате, толкова повече започвате да анализирате отделни думи и толкова повече ухото ви естествено ще се адаптира. Разбира се, аудиото с текст и превод е за предпочитане, но открих, че дори сляпото слушане на чуждоезиково аудио (независимо от разбирането) е полезно в дългосрочен план.

Експерт # 13: 

1) Език не може да се преподава, той може само да се научи. Ако сте стартирали езиков курс, това означава, че сте взели решение да научите език. По време на курса сеопитайте да научите колкото е възможно повече.

Възползвайте се от помощта на преподавателите и другите курсисти, сами  проучете някои неща, не позволявайте на никой да ви възпира от целта ви.

2) Когато говорите на изучавания език, отбележете всички думи, които може да са ви полезни.

При първа възможност потърсете значението на тези думи и се опитайте да ги запомните. Това ще ви помогне бързо да усвоите 500-те думи, които вие най-вероятно ще използвате често.

 Експерт # 14: 

Имам два полезни трика.

1) Първото е да не спирате да практикувате. Езиците са умения и като всяко умение, вие получавате от него това, което влагате в него. Поставете много, върнете много. Но мързелувайки ще получите мързеливи резултати!

Ако обаче се чувствате малко мързеливи и / или съкрушени,  имам надежден, гарантиран, 100% трик за успеваемост и това е моето второ:

2) Намери си приятел, с когото да споделяте общи интереси и времето ви прекарано заедно да ви провокира да говорите на целевия език.

Експерт # 15: 

Най-важното е да не се отказвате от курса, който сте започнали.  Ще има дни на възторг, особено, когато сте в добро настроение. Ще има обаче и дни на разочарование, когато ви се струва, че нищо не разбирате.
Следователно първите ми два съвета в този момент ще бъдат:

1) Измерете напредъка си по някакъв начин. Не е задължително да е много сложно, просто от време на време се връщайте към няколко песни на изучавания език, за да видите дали разбирате повече от последния път, когато сте ги чули. Това ви дава увереността, че напредвате и следователно увеличава мотивацията ви.

2) Никога не се притеснявайте за напредъка в лоши дни. Когато сме в лошо настроение, негативните ни мисли се увеличават. И по-голямата част от тях са напълно ирационални.

Ако им дадете власт, те ще вземат глупави решения вместо вас. Изчакайте, докато се почувствате малко по-уравновесени емоционално.

Експерт # 16: 

1) Четете текстове, които ви харесват. Няма да научите език само като четете граматични правила. Участвайте в интересни за вас разговори, които ще поддържат интереса ви и ще ви улеснят в изучаването на чуждия език

Харесвате спорта? Прочетете новините за вашия любим отбор на изучажанния език.

2) Правете това всеки ден. Всеки ден, в който използвате изучавания език, е ден, в който ставате по-уверен. Всеки ден, в който не го правите, е ден, в който губите.

Единственият начин да не загубите наученото е да продължите да учите всеки ден, дори само за 10 минути.

Експерт # 17: 

1) Имайте правилната мотиваци

Имате ли достатъчно причини да научите нов език. Мотивиран ли си? Без достатъчно мотивация сме склонни да се отказваме твърде лесно.

Помислете колко по-добър би бил животът ви, ако говорете свободно този език. Би ли ви помогнало в кариерата?

Искате ли да говорите нов език по социални причини? Или искате да имате по-добър опит да живеете или пътувате в чужбина? Без значение каква причина имате, трябва да имате поне няколко много добри такива, за да останете мотивирани!

2) Научете най-важните неща първо! (Правило 80:20)

Първото научаване на нещата е ключът към бързия напредък във вашия нов език.

Принципът на Парето (известен също като правило 80:20) основно гласи: „във всяко едно начинание, 20% от вкараните ресурси в проект допринасят за 80% от изходния резултатТози принцип може да бъде приложим и при изучаването на езици.

Езиците съдържат стотици хиляди думи, но само част от тях се използват ежедневно от носители на езика и само малка част от тях са думи, от които се нуждаете за първите си разговори.

Експерт # 18: 

1) Не се страхувайте от превода. Съвременните тенденции при изучаване на чужд език са да не се прави превод и да се ползват едноезични речници .

В резултат от моя опит , установих, че превеждането на текст от и на изучавания език е много полезно учебно упражнение.

Чрез превод на текст – особено буквално – може да видите различните нюанси на всяка дума в изучавания език, особено когато функционира по различен начин от подобни думи на вашия роден език.

2) В епохата на технологиите не отхвърляйте ефективността на „старомодните“ методи за учене. Изписването на думите, изразите собственоръчно на лист хартия е много полезно. Този вечен метод развива зрителната ви памет и позволява по-бързото заучаване.

Изследванията показват, че има връзка между почерка и паметта и открих, че изписването на думи, изрази ми е помогнало да ги науча по-добре, отколкото при ползването на електронни устройства.

Експерт # 19: 

1) Фокусирайте се върху овладяването на произношението възможно най-рано. Това ще подобри способността ви да запомняте думи.

Потърсете учители, които да ви помогнат с това.

2) Направете флаш карти, които са 100% на изучавания език и включват снимки, картинки. Визуализацията на думите и изразите е приблизително пет пъти по-ефективна за запаметяване, отколкото просто препрочитане на бележките ви.

Експерт # 20:

1) Фокусирайте се върху широчината преди дълбочината. Не е нужно да знаете всичко за дадена дума, когато я научите за първи път.

Резултатът и по-задълбоченото разбиране идват с времето.

2) Следвайте страстта си. Ако обичате да играете игри, намерете начини да научите езици чрез игри. Ако обичате музиката, това също е мощен начин за учене. Всичко, което ви стимулира да използвате  чуждия език, е добро.

Един добър метод, който използвате с удоволствие всеки ден, е много по-добър от предполагаемо страхотен метод, който никога не използвате.

Експерт # 21:

1) Игнорирайте хейтърите. Хората винаги ще ви съдят според собственото си определение за себе си. Мненията им нямат значение.

Важно е само, дали можете да приложите новия език в действие.

2) Преодолейте гордостта си. Правете грешки. Не се притеснявайте от това.

Гордостта ни пречи да използваме език, на който сме несъвършени. Но смирението ни позволява да научим повече .

превод със съкращения: http://bitly.ws/doMx