ДЕТСКА ЛЯТНА ДЖУНГЛА  и ЛАБОРАТОРИИ НА ВЪОБРАЖЕНИЕТО И ЕКСПЕРИМЕНТИТЕ

за деца от 3 до 12 години 

от 1 юни до 14 септември

Уникална програма за деца през лятната ваканция.

Всеки ден от седмицата малките експериментатори ще се потапят в различна познавателна дейност и ще търсят отговори на въпроса

???????  КАКВО СЕ СЛУЧВА КОГАТО….
☺ слънцето се усмихва     ☹ е тъмно  ☺ пеем (музика за душата) ☺ ядем
☹ сме болни (без боклуци в нашето тяло)   ☹ се караме ☺ се усмихваме (науката Емпатия)
☺ смесим цветовете ☹ разбираме чужди езици  ☹ планетата плаче  ☺ помогнем на другия
☺ изчезваме    ☺ има малки и големи   ☺ въображението  ни учи ☹ откъснем цвете
☺ природата създава различни форми   ???????
Основен акцент: потапяне в  творческия потенциал, заложен във всяко дете; разпознаване на скритите възможности, като се учим да чуваме вътрешния си глас;  разкриване на емоционалната чуствителност и умението да разбираме хората, както и развитие на усещането за връзка между свободата и отговорността, качества, които губим в динамичната градска действителност. Развитие на Емпатия – ще се учим да разбираме и усещаме чувствата на хората около нас.

КРАТКА ПРОГРАМА – от сутрин до вечер
☺ тема на деня: опознаване на природата, експерименти, познавателни закачки и предизвикателни задачки, изумителни професии, фантастични проекти, създавани от децата
☺ занимателен английски, немски, руски, испански, френски
☺ Мойто здраво тяло – дихателни и укрепващи упражнения
☺ Лаборатории на въображението и експериментите
☺ всеки петък – излет извън София!
☺ незабравимо приключение на конна база: общуване с коне и яздене; приключения в планината; в горещите дни-гмуркане в басейн
☺ Кунг Фу Тоа за деца ☺ Йога ☺ Арт студия ☺ Музикален клас ☺ Шев и творчество
☺ Топъл джунгълски обяд и следобедна закуска – здравословно меню
☺ записване по всяко време за желан от вас срок: почасово, полудневно, целодневно, седмица, месец…Таксата се преизчислява в зависимост от заявения от вас срок!

КАК ПРОТИЧА ДЕНЯТ:
СТЪПКА ПЪРВА.
Когато часовникът удари девет започва Великото  сутрешно раздрусване, обогатено с хоро/ръченица и дихателни упражнения
о СТЪПКА ВТОРА.
Включване на информационния отдел –  ТЕМАТА НА ДЕНЯ: КАКВО СЕ СЛУЧВА КОГАТО……… Поемане на  много познавателни витамини, дозирани спрямо възрастта на децата.
СТЪПКА ТРЕТА.
ЧУЖД ЕЗИК или ЕЗИК НА ЧУЖДЕНЦИТЕ? Задължително включване и придобиване на умения за  комуникация на друг език. Нашите Лъвове ще предложат на всеки да затвърди познанията си по английски или немски, може и по френски, а защо не и по руски и испански.
o  12.30 –  часът на Гладното стомахче. Дежурните сервират топлия джунгълски обяд, по време на който всеки трябва да покаже способностите си по изпразване на чиниите .
ВАЖНА СТЪПКА
Време за почивка – кой как може с единственото условие: БЕЗ ДУМА В УСТАТА И и да не си пречим. Това е часът на легенди и пътешествия в удивителни светове….
СТЪПКА ПРЕДПОСЛЕДНА.
от 14.00 до 16.00
След олекотената почивка – Стани и с идеи се зареди! Бегом към ЛАБОРАТОРИИТЕ НА ВЪОБРАЖЕНИЕТО и ЕКСПЕРИМЕНТИТЕ.- (подробности долу)
о ЗАВЪРШИТЕЛНА СТЪПКА: лека следобедна закуска и бегом на Детската площадка! Футболно раздрусване, Народна, Прескочи кобила, Дама, Гоненица, Криеница.

ЕЛАТЕ В ИСТИНСКОТО ЦАРСТВО НА ИСТИНСКОТО ДЕТСТВО!

ПОДРОБНО ЗА ПОЗНАВАТЕЛНИТЕ ВИТАМИНИ И ДЕТСКИТЕ ЩУРОТИИ ПРЕЗ ЦЯЛОТО ЛЯТО

   Горещо лято, като в джунглата… А чували ли сте за джунгла в града?! Да, има и такава.
Всяко лято  десетки деца с нетърпение се вливат в джунгълския живот на Детска къща „Оксиния”, където се предлага една невероятна ваканция за вашите малчугани  и то тук, в града, близо до заетите мама и тати.
„Детската Лятна Джунгла” е пуснала корени в столичния квартал Младост-3 и приема зажадняли за приключения хлапета всеки ден от 8.30 до 18.00 ч.
А приключенията започват от първите минути: точно в 9.00 часа се извършва сутрешното раздрусване на заспалите обитатели. Това е  динамична гимнастика, която ще стимулира хлапетата  за активно поемане на дозата познавателни витамини и „хранителни добавки” в часа по чужд език, които им помагат да видят околния свят по различен начин.
Всеки ден обитателите на джунглата изследват природата, учат се да бъдат грижовни към по-слабите, натрупват полезна информация за собственото тяло, за звездите, за тревите, за игрите  и…, разбира се не липсват и малките детски закачки-белички ( ние ги наричаме „умни белички“), които не винаги са разрешени вкъщи, а в Детската Джунглата има час за тях. Любопитно ви е, какви са. Не се стряскайте, но всяко хлапе се отпуска и с удоволствие се състезава в….. надплюване с черешови костилки или динени семки, надяждане с торта без да ползва прибори, или само да си направи пръскалка от пластмасово шише и да „повоюва” с водното си оръжие на воля; да издуха най-големия сапунен балон и от ненужните в дома му неща да построи вълшебен замък с невероятни обитатели.

Дали науката е трудна? Това ще опровергаем в Лабораториите на въображението и експериментите. Всеки следобед ще прелистваме страниците на дебелите умни книги и ще си доказваме с много интересни експерименти, че и Аз и Ти можем да бъдем учени, експериментатори и творци.( вж. подробно за всички експерименти долу).
Но дойде ли петъчния ден целият джунгълски отбор яхва джунгломобила и стремглав лети към приключенията извън града: покоряване на планински върхове, исторически места и манастири, плацикане в басейн, управление на каяк, и разбира се, най-любимото – конна езда.

И още. В края на всеки месец в джунглата се вихри най-престижният конкурс. Палавниците демонстрират способностите си, състезавайки се за титлата „Мис и Мистър Джунгла“.
СПАЗВАНЕТО НА ВЕЛИКИТЕ ЗАКОНИ НА ДЖУНГЛАТА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!
Извадки от великите закони,създадени от децата и предназначени за децата:
Веднага щом хлапе попадне в Детската джунгла, то опознава Великите й закони:
да не ръмжим силно, да помним, че джунглата е не само за мен, а за теб и за всички нас, да не ядем банана на ближния , да слушаме Лъвовете и много други джунгълски тънкости усвояват новодошлите деца. Старите джунгълски обитатели с охота разясняват списъка от правила на новопостъпилите щурчовци.
В края на джунгълските приключения всеки участник получава сертификат за постигнатите умения и изключителни изяви.
Единственото условие за мама и тати:
Да се доверят на Лъвовете в Джунглата и спокойно да си вършат своята работа. И, разбира се, да имат търпение, когато взимат децата си вечер от Джунглата, защото времето за приключения никога няма да стигне….

ЛАБОРАТОРИЯ НА ВЪОБРАЖЕНИЕТО И ЕКСПЕРИМЕНТИТЕ

В ДЕЙСТВИЕ: всеки ден от 14.00 до 16.00, но не и в петък – прочетете горе къде ни отвежда тогава ДжунглоМобила
(заниманията са включени в програмата на Детската джунгла; или може да ни посетите само за определена тематика; подходящи са за деца от 4 до 12 год.)

С какво ще експериментираме и какво ще научим.

МАГИЯТА НА ВОДАТА:     
Водата е живот. Без вода не можем да съществуваме. Все пак, какво е водата? Каква форма има тя, мирис, вкус, цвят? Какво и как се разтваря в нея? В лабораторията с помощта на опити и наблюдения малките изследователи ще научат за свойствата на най-интересната стихия – водата. Ще извършим полезен експеримент и ще си тръгнем с ярък сувенир.
ТАЙНИТЕ НА ДЕНЯТ И НОЩTА    
Защо денят се сменя с нощ? Защо има затъмнения? Как да определим часът с помощта на сянката? Въпросите са много и в   нашата лаборатория любопитните изследователи ще научат много нови неща за нашата планета, както и ще моделират някои  астрономически явления.  И ОЩЕ… Кой живее в тъмното? Кой го е страх от тъмното? Какъв е цвета  на космоса? Къде отиват звездите през деня?
НЕПОЗНАТИТЕ ЦВЕТОВЕ
Всеки от нас има свой любим цвят? Червен? Или син? Или жълт? А знаете ли, колко силно цветовете въздействат на нашия живот? Как влияе на нас, на нашия характер, на нашите настроения? Какви са цветовете в природата и в заобикалящата ни градска действителност? Какво ни говорят цветовете? Защо животните имат различно оцветяване? Искате ли да направим  първите стъпки в опознаването на света и характерите на хората чрез цветовете? В лабораторията на Детската джунгла ще направите изумителни открития за себе си и за света около вас!
  ШПИОНСКИ ХВАТКИ
Искаш ли да се превърнеш в таен агент 007? Да владееш тайни на езика за шифроване и предаване на секретна информация? Бъдете агенти в нашата Лаборатория и ще ви се разкрият секретите на невидимото писмо, различните видове шифър и сами ще направите тайно послание на специална хартия за вашия приятел.
ЕКСПЕРИМЕНТИ в КУХНЯТА
Какво можем да направим от изостанали продукти в хладилника? Внимание! Не е желателно да го правите вкъщи . Но  в нашата Лаборатория е позволено това, а в къщи само под контрол на родителите!
Под ръководство на наш опитен преподавател децата ще наблюдават редица химически процеси, ще се запознаят със свойствата на веществата и техните реакции. Ще направим многоцветен коктейл (без консумация), ще порисуваме върху мляко, ще събудим маята, и ще гръмнем лимонаден фонтан!
ЗАЩО ГЛАСЪТ „ЗВЪНТИ”?
Гласът на мама, когато ни е пяла или успокоявала… Той звънти някъде в пространството. Какво е звук? Къде се крие той и как се заражда? Как чуваме на разстояние? Какво е „ехо”?
Любознателните изследователи ще научат  за звуковите вълни  и тяхното разнообразие. Практически ще направят опити по създаване на звукови вълни, ще разберат за силата на звуковата вълна и ще проверят дали с помощта на звука може да се местят предмети, ще открият тайните на китарата и ще конструират телефон.
САМИ СИ ПРАВИМ БОИЧКИ ЗА РИСУВАНЕ
Всички обичате да рисувате, но не винаги намирате цветът, който ви трябва.
В лабораторията на Детската джунгла ви очакват многобройни оттенъци на всички цветове на дъгата! Не само че ще научим , от какво се правят боите, но и ще се научим и ще създадем палитра от боички, направени от естествени материали. И най-важното е, че младите изследователи ще направят своята уникална боичка и всички заедно ще създадем най-красивата картина.!
ЧУДЕСА от ПЯСЪК
Спомняте ли си като много малки, колко сте се наслаждавали на игра в пясъчника, ами на морския бряг, даже големите строят замъци!  А знаете ли колко тайни пази в себе си ПЯСЪКА? Само в морето ли има пясък? Откъде се появява, какъв е цвета му и защо? От какво е направена стъклената бутилка? Защо птиците ядат пясък?
В нашата Лаборатория малките изследователи ще научат много нови неща за свойствата на пясъка, ще създат разноцветни картини от пясък и ще проследят наяве действието на вулкана!
САМИ СИ ПРАВИМ ПАСТА за ЗЪБИ
Свикнали сме, че пастите за зъби се продават в магазина. А знаете ли, кой е измислил тази паста и защо? Разбира се, пастата за зъби не се появява от само себе си, произвеждат я в заводите.
А как са си чистили зъбите хората преди тя да се появи в магазините? Ами, животните, чистят ли си зъбите?
Какво ни пречи да си направим сами една здравословна паста за зъби, добавяйки правилните компоненти. В нашата лаборатория ще научим какви компоненти са полезни за пастата, ще изключим всякакви вредни смески и безсмислени оцветители – ще е интересно!
ТОК, ЛАМПА и ЕЛЕКТРИЧЕСТВО
какво знаете за електричеството, откъде се появява, какво се случва? Кога  е светнала първата крушка? Статично електричество и Електромагнитно поле. Пази се от белички!
И разбира се. Да си направим електрическа верига сами, а защо не и оригинална лампа от подръчни материали!
ТАЙНАТА на  САПУНЕНИТЕ МЕХУРИ
Може ли сапунения мехур да се счупи като стъкло? Защо сапунените мехури се преливат? Как да задържим сапунен мехур в ръката? Защо сапуненият мехур е кръгъл?
В Лабораторията ще научим приказната история на сапунения мехур. Ще направим весели сапунени опити и ще се посъстезаваме за най-интересна сапунена фигура! Ще експериментираме със сапунени разтвори, за да получим най-големия и здрав сапунен мехур, както и ще си поиграем с различните оцветявания. Добре дошли в една весела и цветна сапунена приказка!
ШОКОЛАДОВА МЕЧТА
Сигурно сте си мечтали някой ден тайно да останете в шоколадова фабрика и да опитате всички нюанси на този изумителен вкус без да ви притесняват!!!
В Лабораторията на Детската джунгла тази мечта ще се осъществи!
Къде и кога се е появил шоколада? Как се произвежда? Защо всички обичат шоколад?
Ще направим палитра от шоколадови вкусове и форми. Ще си оближем пръстчетата и ще се почерпим с нашите изумителни фантазии!
ТАЙНИТЕ НА ПАРФЮМЕРА
От най-ранно детство се потапяме в изумителния, невидим свят на ароматите. Тайно пробвате парфюма на мама или одеколона на тати.
Обонянието наравно с осезанието, зрението, слуха, е един от начините за опознаване на околния свят..
Увлекателните занимания в Лабораторията на парфюмера ще разкрият на децата тайните на създаването на аромати. Малките изследователи ще научат, кой е създал първия парфюм, какво се е ползвало преди това. Момичетата ще създат своя вълшебен аромат, а момчетата ще направят подарък на мама.
МАЛКИ ПОЛИГЛОТИ в ЛАБОРАТОРИЯТА на ЕЗИКА
Кой казва, че ЧУЖДИЯТ език е чужд?
Ще откриеш, колко е лесно да общуваш на различни езици и само ТУК ще  научиш ВЕЛИКАТА ТАЙНА на ПОЛИГЛОТА. Дали разговаряме само с езика или….има още нещо? Бъди откривател на знайното „незнайно”!
ПЛАСТЕЛИНОВИ МАЙСТОРИ или НЕЩО ДРУГО
Колко е интересно да мачкаш мекия пластелин и да сътвориш най-невероятните неща от него.
А от какво се прави този приятен материал, можем ли сами да го направим и после да измайсторим желаната фигурка?
От какви още материали можем да правим фигурки и да ги оцветяваме? И още нещо: ще приготвим пластелин, който може да се яде
ТРИИЗМЕРНА РЕАЛНОСТ   
в Лабораторията ще се запознаете с  3D-технологиите не само за телевизията, киното, но и за печат!
Ще научите за  2D и 3D –пространства . Самостоятелно ще направите надписи, които ще трансформирате в 3D. ……
ВЕЛИКИТЕ УЧЕНИ И ТЕХНИТЕ ОТКРИТИЯ
Всяка седмица ще се запознаваме с делата на великите хора – учените. Ще извършваме научни опити и експерименти с И. Нютон, Г. Галилей, Коперник, Л.Да Винчи, К Хершел, Ч.Дарвин, Л.Пастьор, Дж. Листер, В.Рентген, М.Кюри, Ърнест Рутерфорд, Уотсън и Крик, К.Лун. Видимият и невидимият свят ще разкрие широко поле за познание, въпроси и отговори.

Допълнителни занимания 18.00-19.00 ( важи само за мес. юни и не са включени в цената на престоя)

  • Клас КУНГ ФУ ТОА  – 2 пъти седм.
  • Музикален клас -1 път седм.

Начало: 1 юни, 8.30 часа        Край:  14 септември, 18.00 часа
Месторазположение: ДЕТСКА КЪЩА „ОКСИНИЯ”
ж.к. Младост-3, бул. Александър Малинов 57 ( метростанция Ал.Малинов)
телефони: 02/8762221, 02/9744471      ДЕЖУРЕН: 0888720344,  0887888399

Цената включва: целодневните занимания-сутрешни с чужд език, следобедните Лаборатории и използваните материали; петъчния излет и транспорт. Храната се заплаща допълнително(може сами да си я подсигурите), като предлагаме всекидневно разнообразно меню според желанията. Услуги, които се заплащат допълнително: консултации с  логопед и психолог, поддържащи занимания по математика, български език, усилено изучаване на чужд език, допълнителни часове на престой.  Крайната цена се определя от желания от вас срок и допълнителните услуги. Заплаща се в началото на избрания период. При отсъствие на детето неизконсумираните суми се прехвърлят за допълнителни дни на престой или се връщат.

Свържете се с нас за уточняване на цената в зависимост от избрания период и видове допълнителни услуги.