В нашето напрегнато ежедневие, ако попаднете в нелесна житейска ситуациия, особено свързана с бързо порастващите деца, все по-често може да чуете съвет: „Защо не се обърнеш към психолог?” В съвременния свят да потърсиш помощ от психолог или психотерапевт се е превърнало в нещо естествено. Но къде да го търсим: четете различни психологически статии в изобилието от списания и вестници, интернет пространството гъмжи от обещаващи предложения за психологически услуги, от уста на уста се разпространяват невероятни слухове и емоционални изказвания….. Настъпва объркване: кой и как ще ми помогне да разреша сложната ми ситуация? Нима беседата с психолог ще ми възвърне спокойствието и като с вълшебна пръчица ще премахне всички проблеми?…  Дали да потърся съвет от приятели, познати?…Но, за съжаление, това не  винаги помага. Често можем да чуем изказването: „Посетих тези психолози. Нищо конкретно не ме посъветваха. Поговорихме си един час, а после, какво…?“

Затова ви предлагаме да погледнем зад тайнствената завеса на психологията и да отхвърлим многобройните митове и страховити измислици.

Митове за психолозите и психотерапевтите
1. Психологът е свърхчовек, полубог. Той вижда хората като скенер, може да чете мислите, да управлява поведението на хората, да предугажда какво става вътре във вас.   Той може всичко да направи сам, никога не греши, не изпитва злоба, не се кара, той няма проблеми, характерни за простосмъртните… той знае как трябва да се реагира във всякакви ситуации. Затова само той може да каже, кое е ПРАВИЛНО  или НЕПРАВИЛНО  в моя живот. 

Става ви смешно, докато четете това. Значи нищо не е загубено, всичко е пред вас, имате шанс. Ако говорим сериозно, именно този мит води до разочарование след срещата с психолога. Важно е да разберете, че психотерапевтът е човек, като всички останали. И той действително няма готов правилен отговор на вашите въпроси, но той има професионални знания, богат опит. Готов е да ви даде това само при условие, че вие сте готови и желаете да вървите напред, да поемате отговорността за собствения си живот, действия, решения. Заедно с вас той може да тръгне на пътешествие из лабиринтите на вашата душа, за да намерите там съкровищата, които ще променят живота ви. Лабиринтът обаче можете да пребродите единствено със собствените си крака и по собствено желание.

2. Психологът е магьосник, факир. Той има вълшебна пръчица, чудодейна таблетка, уникална рецепта, която в един миг ще реши всички проблеми, насъбрали се от години.
Колкото и да ви се иска, не съществува универсален бърз способ, който може да реши сложна ситуация, да се излекува душевна болка. Възможно е да настъпи облекчение и само след едно посещение при психолога, но за разрешаване на проблема е нужно да се разбере причината и да се работи над нея.  Това изисква време. Не забравяйте, че винаги е необходима активната позиция на клиента. Цялата работа протича отвътре, в душата на клиента, а психологът е като фар, който осветява пътя в тъмнината, показва възможните пътечки, улички, магистрали. Човекът, който избира по кой от тях да се тръгне, е само клиентът.

3. Психологът ще разреши моя проблем бързо, ефективно, в най-кратки срокове. Ще отида на 2-3 консултации и отношенията в семейството ми ще се оправят, детето ми ще престане да прави номера, на работата всичко ще бъде наред. 

Решението да отидем при психолога и да споделим проблема си често се оказва продиктувано и предшествано от период от време, който е нажежил ситуацията. Проблемът е съзрявал и сега е моментът, в който той трябва да се разреши, но това не е задължително свързано с мигновеното му преодоляване. Така както е трябвало проблемът да назрее, така и неговото разрешаване изисква определено време. Отивайки при стоматолога с болен зъб, същият не може да ни помогне в един миг: необходим е период на лечение, който не е много приятен, защото изисква време, търпение, сила, материални разходи. И не само това, след лечението може да ви потрябват специфични грижи за този зъб, лечебни процедури.  Същото става и в психотерапията. Трябва да се даде време за промяна на себе си, на близките, да се изпълните с търпение и построите новия дом  внимателно и грижливо, тухличка след тухличка .

Страховити измислици за психолозите и психотерапевтите.
1 .При психолог ходят само лудите, психопатите, тези, които имат проблеми с нервите. Аз пък съм напълно здрав и няма какво да правя там.
За да се обърнете за помощ към психолог, изобщо не означава, че вашето психическо здраве е разбито. На шега лекарите-психиатри казват, че здрави хора няма. Не забравяйте важната разлика – психиатърът е доктор, който медикаментозно  „лекува” много сериозни разтройства, а психологът е специалист, познаващ тънкостите на човешката душа, личностни модели, етапи на развитие на човешката същност, въздействия на заобикалящата среда и много други. Психологически проблеми имат и най-здравите хора. Понякога успяваме сами да се справим, но има ситуации, които изискват консултация при специалист.

2. Психологът ще постави страховита диагноза, ще каже нещо ужасно за психическото здраве.

Психолозите, за разлика от докторите, не поставят диагнози. Задачата на психолога е да помогне в трудните житейски ситуации, да насочи  клиента към поглед отстрани и да му помогне да разграничи изникналите проблеми.

3. Психологът ще ме обвинява за това, което ми се е случило, или за това, което се случва с детето ми. Аз съм причината за всички проблеми.
С този страх се сблъскват много родители. Този страх пречи навреме да потърсите помощ. Може да продължавате да се страхувате, но това няма да  разреши проблема. Можете и да съберете кураж и да погледнете своите грешки отстрани, без да се обвинявате, а приемайки ги. Да започнете чрез разбирането на тези грешки движението напред към нови простори.

4. При психолога отиват само слабите. Срамно е  да искаш помощ и да плачеш на нечие рамо. Аз сам ще се справя с проблемите си.
Възможно е това твърдение  да звучи ужасяващо, но ако го сравним с другите сфери на нашия живот прозираме за неговия абсурд. Да кажем, боли ви корем и ви е поставена диагноза апендицит – нали няма да тръгнете сам да се оперирате. Защо към собствената си душа да подхождаме толкова безгрижно?
Психотерапията е увлекателно пътешествие, танц, съпроводен от прекрасната музика на сърцето, възможност да видите съкровищата на своята душа и да ги извадите на повърхността. За това е необходима вътрешна готовност и сила да погледнете своя живот, искрено да назовете проблема си, да признаете грешките си.  Много често човек има нужда от определено време, настройка, за да отиде при психолог. Всички дълбоко в душата си желаем да бъдем щастливи, мечтаем за чудо в трудна ситуация. Понякога това чудо е много близко до нас, на една ръка разстояние, изискващо малко усилия за промяна на живота и промяна на самия себе си.

Пожелаваме Ви успех!