Всички мами и татковци периодично имат проблеми с децата си.  Случва се,  хлапето да не се държи подобаващо, не желае да учи, не слуша големите, проявява капризи, реве или е прекалено буен, или се затваря в себе си без да е ясна причината…. Родителите са объркани, даже и да са много внимателни и търпеливи с детето, те не успяват да го разберат или да го предразположат към откровен разговор.  При подобни ситуации на помощ идва детския психолог.

Какви са причините за да потърсите помощ?

 •  ако детето трудно привиква в нова среда
  •  ако не му се отдават училищните предмети
  •  ако има проблеми с речта
  •  ако желаете да опознаете детето си по-добре и да се сближите
  •  ако детето е агресивно и грубо, или обратно прекалено затворено и вглъбено в себе си.

Като начало, мама и тати трябва да проанализират своето отношение към детето. От огромно значение е обстановката, в която се възпитава детето. Всеки родител има собствено мнение, модели относно отглеждането на детето.

Ето и няколко фактора, свързани с нарушения във възпитанието:
•   недоволство, страхове и раздразнителност на мама и тати

 •  нежелание на родителите да променят моделите, по които живеят
 •  липса на деликатност, безчувствност
 •   тревожност.
 •   недоверие към детето и неговите възможности.

В много ситуации мама и тати недовиждат собствените си недостатъци. Често критикуват детето си , като по този начин компенсират личните си нервни състояния и чувства. Понякога родителите буквално „изхвърлят“ върху децата  собствените си проблеми, което води до безсмислени обвинения, даже физическо посегателство, като използват детската беззащитност. И скоро възниква въпроса: защо детето е агресивно или потиснато; защо толкова често боледува?  И ако не знаете, честите детски заболявания са ясно отражение на семейната среда. Не става дума, само за агресивна среда, даже прекомерната любов и обгриженост засяга децата, потискайки у тях естествените сили за развитие и самосъхранение..

Психологът може да ви помогне да осъзнаете много проблеми свързани с развитието на детето, както и ще ви помогне и вие да се промените за да можете заедно с вашето дете да изживеете удивителен период на взаимно израстване.

Обърнете се към нашите психолози за да получите навременна помощ и заедно с вашето дете да продължите по интересния лабиринт на живота.

Как да опознаем детето си? Какви да са ни отношенията? От какво има нужда хлапето? Защо ми е трудно да общувам с него? Къде греша?  Къде е причината за възникващите трудности?

Тези и много други въпроси може да зададете на специалиста – детския психолог в център Оксиния.